preskoči na sadržaj

Osnovna škola Blato

 > Naslovnica
Vijesti

Djeca i mladi kvizom o biskupu Marčeliću posvjedočili njegove riječi „Samo veselo u Gospodinu!“

Autor: Tonći Padovan, 30. 10. 2018.

Za učenike osnovnih i srednjih škola održan je kviz o dubrovačkom biskupu Josipu Marčeliću u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku u subotu 27. listopada. Ove se godine navršilo 90 godina od smrti biskupa Marčelića, te je Družba Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje u suradnji s Katehetskim uredom Dubrovačke biskupije, koja se doživljava obveznima oživljavati sjećanje na biskupovo djelovanje,  osmislila kviz za djecu i mlade

              Susret je započeo okupljanjem u kapelici Sjemeništa na zajedničkoj molitvi, nakon čega je sudionike pozdravila provincijalna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa s. Emila Barbarić.

Provincijalka je kazala da je biskup Marčelić važan ne samo kao suutemeljitelj Družbe Kćeri Milosrđa, nego i kao jedan od značajnijih pastira Crkve u Hrvata. „Njegova osoba i djelovanje u biskupskoj službi zadužuje sve naraštaje vjernika, kako svećenika i biskupa tako i laika. Svima može biti uzor u nasljedovanju istinskog življenja evanđelja kao temelj dobra i mira u svakom podneblju“, kazala je provincijalka, te nastavila da je „biskup Marčelić bio čovjek milosrđa – od njega se nije dolazilo bez utjehe, ohrabrenja i poticaja, a od ono malo što je posjedovao, davao je i više nego što bi se smatralo razboritim“. Zaključila je riječima „Samo veselo u Gospodinu“, kojima je biskup Marčelić hrabrio Mariju Petković i njezine sestre u teškim danima početka Družbe, a te su riječi blaženici i svim sestrama uvijek i svugdje bile jamstvo Božje zaštite i blizine. Provincijalka Barbarić je na kraju potaknula i ohrabrila sudionike kviza: „Ne bojmo se nikakve teškoće dok ostajemo u Gospodinu u njegovu poslanju milosrđa“.

Nakon toga, kroz tri kruga natjecanja, učenici su pokazali svoje zavidno znanje o biskupu Marčeliću.

U kategoriji osnovnih škola:

prvo mjesto osvojila je ekipa iz Župe sv. Josipa na Trešnjevci (Zagreb) u sastavu: Dorotea Ivančić, Mia Martić, Dora Škvorčević i Jakov Gašpar pod vodstvom s. M. Kristine Injić.

Drugo mjesto osvojila OŠ Blato (voditeljica Tončica Šeparović),

a treće OŠ Lapad (voditeljica s. M. Katarina Mihić).

Sudjelovale su i ekipe iz Ivanić Grada (voditeljica s. M. Darija Lukić), Šestina – župa sv. Mirka (voditeljica s. M. Anamarija Vuković) i Uskoplja (voditeljica: s. M. Angelina Tokić).

U kategoriji srednjih škola

prvo mjesto osvojila je ekipa iz Novske – župa sv. Luke u sastavu: Gabriela Prskalo, Ema Grgić, Tin Pavlović i Matija Potočki pod vodstvom s.. M. Lane Pecotić.

Drugo mjesto osvojila je Medicinska škola Dubrovnik (voditeljica Ana Matić),

a treće Šestina - župa sv. Mirka (voditeljica s. M. Anamarija Vuković).

Osim njih sudjelovale su i ekipe Gimnazije Dubrovnik (voditeljica: Romana Đuka-Alemani), Dubrovačke privatne gimnazije (voditeljica Ana Marčinko), Srednje škole Blato (voditeljica Kristina Vukušić) i Srednje škole Vela Luka (voditeljica Kristina Vukušić).

U pauzama su natjecatelji uz vodstvo povjesničara umjetnosti Ivana Viđena obišli Dubrovnik pod vidom povezanosti biskupa Marčelića i Grada, posebno se zadržavši u Biskupskom dvoru, kao i dubrovačkoj katedrali, a u drugoj pauzi nakon objeda su imali rekreativni program. 

Susret je završio misnim slavljem koje je u dubrovačkoj katedrali predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U propovijedi biskup je povezao evanđeoski ulomak o smokvi koja ne donosi plod i biskupa Marčelića kojeg je prikazao kao onog koji je svojim životom i djelovanjem donosio plod. Kao jedan od najvećih plodova biskupa Marčelića istaknuo je upravo Družbu Kćeri Milosrđa koju je utemeljila bl. Marija Petković. Potaknuo je sve da budu oni koji će „rađati“ dobrim plodovima: „Da bismo i mi na pravi način nastavili rađati trebamo pokušati otkriti što to Bog od nas želi, kao što je to na svoj način otkrio i tome se stavio na raspolaganje biskup Josip, ali onda i pomoći drugima odgovoriti na pitanje što je to na što njih Bog zove Bog“. Povezao je sve navedeno i sa sinodom koja se trenutno održava u Rimu, a čija tema su mladi, vjera i razlučivanje zvanja.  Kazao je da, kada je riječ o biskupu Marčeliću, on je u dvostrukom smislu znao odgovoriti na taj izazov vjere i razlučivanja poziva. Najprije je to u odnosu na svoj životni poziv, kao onaj tko je čuo Gospodinov poziv i stavio se tom pozivu na raspolaganje, ne samo u  početnom trenutku kad se odlučio na duhovni poziv, nego i kasnije, kad je i održao sinodu u Dubrovačkoj biskupiji, a koja je bila sinoda u kojoj je on pokušao odgovoriti na izazove koje je to vrijeme stavljalo ne samo pred njega kao biskupa nego i pred one koji su bili povjereni njegovoj pastirskoj brizi. Također, on je savršen primjer jednog voditelja, učitelja, vođe, koji zna prepoznati poziv kod drugih, te kad je nešto prepoznao kao vrijednost ne napušta to, nego o tom biseru koji je otkrio, a taj biser je Marija Petković, vodi brigu, daje poticaje, usmjerenja, savjetuje i omogućuje da se dogodi ostvarenje jednog poziva.

Mladima je prenio misao velikog slikara, Pablo Picassa koji je kazao da mnogi umjetnici znaju od sunca napraviti malu žutu mrlju, ali da postoje umjetnici koji znaju malu žutu mrlju svojom sposobnošću, svojim intelektom, pretvoriti u sunce, te nastavio: „Ja vjerujem da je upravo biskup Marcelić bio čovjek koji je znao primijetiti malu mrljicu u Blatu na Korčuli i koji je pomogao toj maloj žutoj mrljici da zasja sunčevom svjetlošću! “ Biskup je zaključio: „Dragi mladi, vi ste kroz ovu pripravu naučili dosta o biskupu Marčeliću, ali pokušajte prije svega otkriti kako odgovoriti Bogu na onaj poziv koji On ima s vama i otkrijte one darove koje imate, koji su vam od Boga dani za poslanje. Pokušajte otkriti koje je to poslanje, što to Bog pred vas stavlja, kako biste prije svega od sebe napravili sunce koje sja. Ako to napravite vjerujem da ćete biti sposobni svojim darovima učiniti da drugi oko vas, koji su isto nekad obične žute mrlje, postanu poput sunca!“   

              U ime Družbe Kćeri Milosrđa koordinatorica ovog događaja bila je s. M. Juliana Beretić.

 

autor: Šime Zupčić

 

 
LIDRANO Blato 2018

     26. siječnja 2018. godine u Dvorani  Samostana DRUŽBE KĆERI MILOSRĐA III. sam. red. SV, FRANJE,  u          organizaciji  OŠ  Blato  održana je dramski dio  ovogodišnjeg susreta  LiDraNo  Blato  2018.

       U samostalnim i skupnim scenskim nastupima  nastupilo je  pedeset  učenika u  11 samostalnih scenskih nastupa (        monolozi, kazivanje poezije, recitacije ). 4  skupna scenska nastupa ( igrokaz, scenska  igra )  i  jednoj  radio igri.

    Do detaljnijeg  izvještaja sa  Lidrana  2018  objavljujemo  fotografije predloženih samostalnih i skupnih scnenskih nastupa na Županijski  susret  Lidrano, koji će se održati  u Kazalištu  Marina Držića u Dubrovniku  u utorak 13. veljače 2018. godine.  foto TPM  CC

 

Ivan  Žuvela 3.r.   OŠ Vela Luka                 Marija  Botica 8.r.OŠ Petra Kanavelića                                                    . 

Začarani mandolinist   OŠ  Smokvica -2.r      Duge gaće  4.r.  OŠ Petra Kanavelića 

 Marijo Tulić   SŠ  Petra Šegedina 


ČESTITKA


Momčilo Popadić 1947 - 1990

   Momčilo Popadić   70 godina

   Momčilo Popadić Pop, Pope ili Momo (Blato na Korčuli, 25. ožujka 1947. - Split, 20. studenog 1990.),    

  poznat kao autor brojnih tekstova hrvatskih evergreena (npr. "Oprosti mi, pape"), hrvatski je novinar,    književnik,   pjesnik i esejist.[1] Hedonizam njegova pisanja, Momčila Popadića svrstava u doajene splitske pisane riječi zlatnog doba 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća, kao i činjenica da je pisao jednako kao što je i živio, da mu je poezija bila što i disanje, da je živio za pisanje i od pisanja.  izvor Wikipedija o M Popadiću

.........

lastavice su napustile ovu kuću

gnijezda su vec suha i sipka i

trune se kao nepouzdan lapor

vlaga sol i sumorna tišina kaplju 

niz krov stepenice okna zidove

magla se nevoljko spušta

na ovu kuću                           

mrzovoljno se naslanja noć

na ovu kucu                           

i skupa s njom postajem samo boca 

 davnog prošeka 

što blijedi

što odlazi

što ostaje  

samo voda i talog 

i pluto 

 

Momcilo Popadic   ( 1947 - 1990)

 

Tekstovi o Momi     

Nastavni materijal  M Popadić  ( T. Padovan )

 

 


DAN ŠKOLE 2016

    OŠ  BLATO 

  od 2. lipnja 2016.

 DAN  ŠKOLE

   PROJEKTNI DAN

   IZLOŽBE

   Priredbe i športski susreti

   Program

 

 

DAN  ŠKOLE ( klikni )

  Dječja klapa  -MANINA -

   

  


Kraj nastavne godine OBAVIJEST
27. lipnja 2016.   I ponedjeljak I                                   Završna školska  svečanost
19:00   sati  Dom kulture.                        Podjela svijedodžbi  osmašima,  podjela diploma, pohvalnica  i nagrada  4 - 8 r    

05. srpnja 2016.  I  utorak I                                   Podjela  svijedodžbi   1 - 7 razreda
9:00   sati  OŠ Blato                            Podjela svijedodžbi  učenicima od  1  - 7  razreda -  

  Preuzimanje narudžbenica  za  narudžbu radnih bilježnica  posredstvom  NN  

 06 - 08. srpnja  2016.   OŠ  Blato        Zaprimanje  narudžbenica  u OŠ Blato          08 - 14:00   sati  - nastavnička knjižnica                                              

UPISI U SREDNJU

Početak ispisa prijavnica 6.7.2016.

8.7. 2016. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici   - roditelji donose  u školu )

Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete ili dostavili  potpisane prijavnice


Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Tonći Padovan
25. 5. 2017. 12:09
Tonći Padovan
16. 9. 2016. 17:28
Tonći Padovan
8. 10. 2015. 20:45
Tonći Padovan
8. 10. 2015. 20:44
Tonći Padovan
8. 10. 2015. 20:43
Tonći Padovan
9. 2. 2015. 09:01
Tonći Padovan
21. 10. 2014. 12:25
Tonći Padovan
30. 5. 2014. 01:22Županijska smotra učeničkih zadruga Dubrovačko- neretvanske županije

Blato  14. travnja  2016. g.   Trg dr. Franje Tuđmana

11:00   do    13:00   sati

O  smotri na stranicama  OPĆINE  BLATO   www.blato.hr


Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Nedjeljka Bosnić
NATJEČAJ
ŠKOLA ZA ŽIVOT

 

 

Važne obavijesti
Najave sjednica
PREVENCIJA OVISNOSTI

Brošura za roditelje

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET
e- Škole Pilot Projekt

 

Zatraži pomoć - prijavi

NAJAVE
Do kraja školske godine
OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA

Zanimljivo i zabavno

MEMORI   GLAGOLJICA

 

Rezultati LiDraNo 2016

 

 

 

ZAŠTITA DJECE NA INTERNETU

kurikulum.petzanet.hr/VirtualnaUcionica

kliknite na donju sliku - poveznicu

Tražilica
NOTICA glazbeni mjesečnik

Pred nama je  prvi broj NOTICE

Kliknite na naslovnicu kako bi pročitali list i poslušali glazbene primjere.

Aktualno

Office365

Besplatna Office365 usluga i alati koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu.

 

Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola omogućen je besplatan pristup alatima Office 365, koji ostvaruju uz korištenje svog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr (kao za ocjene.skole.hr). Korisnici se sa svojim podacima prijavljuju  na adresi https://office365.skole.hr  i time dobivaju pristup svim Office 365 alatima i aplikacijama, i na računalu kod kuće, kao i u školi.
Forum
Korisni linkovi


Iz drugih izvora
CMS za škole logo
Osnovna škola Blato / 1. Ulica 25/2, HR-20271 Blato / www.os-blato.skole.hr / ured@os-blato.skole.hr
preskoči na navigaciju